Comeback for ukulelen

Julen står for døren, og alle taler om gaver, mad og julepynt. Her i landet er det ganske almindeligt, at julen ligesom starter den første søndag i advent. Noget, som man ikke taler så meget om i den lange måned, hvor forventningen bare stiger og stiger, er, hvad man skal synge juleaften og om salmerne, og sangene skal akkompagneres af musik. En del familier har en strategi for den obligatoriske ceremoni: De synger x antal salmer og sange. De synger x vers fra hver sang. Men der er meget sjældent en strategi for musikakkompagnement.

Forslag til musikalske gaver

Her er to forslag: Klaveret: Der står et klaver i mange hjem. Og det er der sikkert en i familien, som kan spille på. Pyt med at klaveret ikke er helt stemt. Det giver en klang og en dybde. Man bliver rørt. Man bliver også glad.

En ukulele: Ukuleler er blevet meget populære i de sidste år. De er populære, fordi det ikke er svært at lære at spille på dem. De ligner små guitarer. Men det er meget nemmere at spille på en ukulele end en guitar. Der er færre strenge at håndtere. Det er lige så nemt at lave akkorder på en ukulele som på en guitar. Båndene på ukulelens hals hjælper hurtigt en begynder til at lære at placere fingrene korrekt, så akkorderne kan blive til en melodi. Ok, det kræver lidt øvelse at skifte akkorder, men med lidt flid, så bliver det lige så let som at knipse med fingrene.

Sprød lyd

Fordelen ved en ukulele som akkompagnement er, at den giver en sød og sprød lyd. En lyd, der spreder glæde, og kan få latteren og glæden frem. Det er jo det, julen handler om: Vi skal byde lyset og håbet velkommen med glæde.
En anden fordel ved en ukulele er, at den ikke er tung og besværlig at bakse rundt med. Så den kan faktisk godt gå med rundt om juletræet, uden at der er stor fare for, at julepynten bliver revet ned. Og ja, skal der danses rundt i hele huset, så kan den, der spiller på den altså sagtens, følge med.

Værd at overveje

Nu er det ikke sådan, at du skal fare ud og anskaffe en ukulele. Men tænk over det. Det kan jo være, at den vil være lige præcist det lille instrument, der får din bedstemor til at knibe en tåre af glæde. Det kan være, at det er det lille instrument, der får alle i familien til at grine og fortælle sjove historier, imens I slår mave efter en god julemiddag. Og ja, hvis du beslutter dig for at købe en ukulele, så husk at købe et sæt ekstra strenge med til den. Fordi den skal helt sikkert afprøves af alle, som er med til festen. Ikke kun juleaften. Også alle de andre fremtidige fester eller hyggelige middage, som I skal have i jeres hjem.

Måske fejrer du ikke jul. Det skal ikke forhindre dig i at anskaffe dig en ukulele. Den kan altid blive et festligt indslag i din og jeres fest at have en ukulele med.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*