Fra naboret til strafferet

Har advokater sådan deres eget ’star-system’ ligesom, fx skuespillere eller musikere har det? Jeg tror det. I hvert fald så er der her i landet, et par advokater i strafferet, som konstant fremstår i medierne og udtaler sig om skandaler, mord, og korruptionssager. En af dem er meget dygtig og utroligt velformuleret. Han har lige påtaget sig rollen som forsvarsadvokat for en meget kendt personlighed her i landet, som er blevet anklaget for seksuelle overgreb imod kvinder og ganske unge mænd.

Erklærer sig uskyldig

Han har selv erklæret sig uskyldig, men der er flere og flere såkaldte vidneudsagn om, at han rent faktisk har udnyttet sin magtfulde position til at kunne udføre de omtalte overgreb. Det er en frygtelig historie. Er bare halvdelen af det, vi hører sandt, så er der tale om en syg mand. Meget syg. Nu er det ikke den kendte personlighed, det her handler om. Nej, det er hans advokat. Som sagt: Meget dygtig, velformuleret, intelligent, og han kræver nogle store honorarer. Jeg har set ham på TV flere gange. Han tager alle mulige sager. Ikke kun sager, der handler om seksuelle overgreb. Også korruptionssager. Økonomisk kriminalitet er sådan set ikke noget nyt her i landet – eller andre steder for den sags skyld. Han har bare formået at få alle de store sager, som involverer enten magtfulde personer eller kæmpekoncerner. Og det er lige præcist det, der får mig til at tænke på, om der er et advokat-star-system.

Lidt mere anonym advokat

Jeg har jo ikke hørt om, at min nabo, som er en ganske almindelig anonym advokat med speciale i vejret (altså vej-ret, ikke sol, regn, vindstyrker og temperatur), har fået en af, de skandalesager, der florerede, dengang staten skulle til at lave mange ekspropriationer af fast ejendom, så den store motorvej kunne anlægges. Han har aldrig været i TV. Han er ellers også meget velformuleret og har en klar politisk holdning. (Måske derfor?! – hvem ved?) Jeg er faktisk sikker på, at han sagtens kunne være en god advokat også for meget kendte personligheder. Men nej. Måske er det hans valg ikke at fremstå som advokat i strafferet og udtale sig til medierne. Det ved jeg jo faktisk ikke noget om. Altså om han har valgt at være anonym. Jeg tror bare, at han er som de fleste advokater: Hårdt arbejdende og familiefar. Han er en venlig mand, og når han går hjemmefra i jakkesæt og slips, så ved jeg, at han skal møde i retten. Ellers så går han også i jeans og t-shirts.

Et stjernesystem?

Jeg har ikke spurgt ham, om der findes et star-system i hans branche. Jeg er ret sikker på, at han vil sige ja til spørgsmålet. Ligesom der også findes et star-system inden for alle andre brancher. Ikke kun blandt skuespillere og musikere – også blandt kunstnere, arkitekter, læger og mange andre specialer.

Så hvorfor ikke også blandt advokater. Nej, der er ikke nogen tvivl om, at det findes.
Jeg synes, at det er interessant at tænke på, hvordan vi sådan uden at vide det hierarkiserer forskellige personligheder i forskellige brancher. Og hvad er det, der gør, at nogle bliver superstars og andre aldrig, bliver det?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*